Skip to main content

Onze wkkprojecten

Opstart 2022
Waar Alpro, Wevelgem
Elektrisch vermogen 3,4 MW

Power2Heat Alpro

In 2021 startten we een samenwerking met Alpro rond een zonne-installatie op hun site in Wevelgem. Deze samenwerking bleek achteraf een voorbode van een groter en ambitieuzer project, het Power2Heat-project.

Alpro is met hun plantaardige alternatieven voor zuivelproducten sinds jaar en dag een pionier op vlak van duurzaamheid. Met een hot water smart grid, een intern warmtenet op verschillende temperatuurniveaus waarbij ze de restwarmte van het ene proces hergebruiken in een ander, zijn ze wereldwijd een toonbeeld van energie-efficiëntie.

In het Power2Heat-project realiseren we een uitbreiding in de capaciteit aan elektriciteit en proceswarmte. We bouwden een WKK, ondertussen de derde op hun site. En voor Beauvent werd het onze vijfde. De gasmotor gebruikt aard- en biogas uit de waterzuivering om elektriciteit, stoom (zowel op hoge als lage druk) en warm water te produceren. Die energiestromen worden ingepast in hun hot water smart grid. Wij geloven in WKK’s, want door tegelijk warmte en elektriciteit te produceren, spaar je behoorlijk wat brandstof uit. En die brandstof wordt in dit project deels uit afvalwater gewonnen.

Maar Power2Heat gaat nog een stap verder! Wij zetten hier elektrische stoomketels in: wanneer er een grote hoeveelheid hernieuwbare energie ter beschikking is, dan springen deze in om stoom te produceren uit wind of zon. Op die manier sparen we extra brandstof. Die flexibiliteit maakt het Power2Heat innovatief. Elektrische stoomketels zijn geen nieuw fenomeen, onze leverancier werkt er al jaren mee. Alleen is dit de eerste toepassing van deze vorm van sectorkoppeling in Vlaanderen!

Het project is goed voor een investering van 8,5 miljoen euro. We organiseerden begin november 2021 een kapitaalsoproep van 2,5 miljoen euro. In anderhalve dag was alles volstort.
 

power2heat

Over BeauVent

De coöperatie BeauVent wil zoveel mogelijk mensen verenigen die mee investeren in energie-efficiëntie door WKK's en warmteneten én de productie van duurzame energie uit zon en wind.