Stel jezelf eens voor!
Ik ben opgegroeid in het schone Diksmuide. Mijn vader en moeder waren heel hard bezig met hete hangijzers om van de wereld een betere plek te maken: politiek, vrouwenrechten, vakbond, 11.11.11 en Natuurreservaten (nu Natuurpunt). Ik ben dus opgegroeid met een duidelijk zicht op de lokale en globale socio-ecologische uitdagingen, en hoe we die kunnen en moeten oplossen. Dat is een enorm belangrijk stuk informatie om te begrijpen wie ik ben vandaag.
Nadien ben ik afgestudeerd als biowetenschapper in 2012 en in Gent gebleven. Aangezien ik een lange termijn denker ben, kwam ik terecht in de stadslandbouw. Een beweging en industrie die voor mij bijzonder veel potentieel heeft om huidige maatschappelijke problemen op te lossen. Het raakt vele fundamenten van onze menselijke maatschappij – ook het energievraagstuk!
Ondertussen begon ik een video-podcast getiteld ‘I ask therefore I am’. Dit seizoen beantwoorden we de vraag “How are urban farmers changing the world?”.
Wat was jouw belangrijkste drijfveer om een aandeel van Beauvent te kopen?
Dat was voor mij gewoon een no-brainer. Een kans om te investeren in duurzame energie in mijn buurt? Die laat ik niet liggen!
Ben je al lang aandeelhouder?
Ik geloof dat ik in 2008 mijn eerste aandelen van Beauvent heb gekocht.
Heb je al eens een aandeel gekocht voor iemand anders?
Nog niet. Ik heb nog nooit een cadeau gegeven van meer dan € 100. Ik zou dat kunnen combineren met meerdere mensen, maar als je dan € 250 aan een cadeau uitgeeft, lijkt het me ‘onpersoonlijk’ om dan gewoon een aandeel te geven. Of misschien is dat omdat ik geen kinderen heb?
Maakte je al gebruik van de extra voordelen van Beauvent?
Niet dat ik weet? Wat zijn de voordelen?
Aanvulling Beauvent: al onze voordelen vind je op onze website!
Hoe probeer je duurzaam te leven?
Ik denk dat ik dit antwoord in 2 kan delen. (1) Wat ik zelf doe en (2) hoe ik de systemen van deze maatschappij probeer te veranderen.
Op individueel niveau eet ik zo plant-based en zo biologisch mogelijk, neem ik heel korte douches, steek ik de chauffage bitter weinig aan (is ook gezonder heb ik het gevoel), rij ik vooral met de fiets en doe ik indien nodig aan elektrisch autodelen via Partago, steun ik lokale en duurzame winkels en restaurants, en engageer ik me voor het Schoolkaaibos, onze buurt-moestuin. Zo zijn er nog veel dingen denk ik. Ik ben niet overdreven strikt in alles wat ik doe: ik heb eerder een mindset van duurzaamheid. Mijn principes buigen al eens, maar ze breken nooit!
Die individuele impact brengt ons natuurlijk ook maar zo ver. We zijn 1 van de 8 miljard mensen op deze planeet en velen kunnen (of willen) niet duurzaam leven. Dus is er ook een systemische verandering nodig om echt duurzaam te gaan leven: we moeten dit samen doen. Daarom zette ik mij steeds professioneel in voor een duurzamere wereld via stadslandbouw, en nu ook via toegepaste filosofie met ‘I ask therefore I am’.
Wat vind je bewonderenswaardig aan Beauvent?
Dat Beauvent al in de eerste plaats bestaat, en hoe professioneel het gegroeid is. Van een groep mensen die het onmogelijke wilden doen om enkele windmolens te plaatsen in Nieuwkapelle. Tot één van de meest vooraanstaande energie-coöperatieven van België. Steeds innoverend en steeds uitbreidend. Daar ben ik enorm van onder de indruk!
Wat zouden we kunnen veranderen of beter doen?
Oh, ik heb altijd wel wat wilde ideeën klaar! De wildste is om aan energie- en nutriënten-recuperatie te doen bij menselijk organisch afval. Wat in onze toiletten belandt dus. Daar zit enorm veel waardevols in. Ik heb daar trouwens twee podcast gesprekken over gevoerd met onderzoekers die voor de European Space Agency werken. Zij onderzoeken hoe we een ecosysteem in de ruimte kunnen creëren met de mens als onderdeel van dat ecosysteem. En zoals de natuur geen uitwerpselen laat verloren gaan, doen we dat beter ook niet in de ruimte – of in onze huizen en steden!
Welke projecten van Beauvent liggen je nauw aan het hart?
De windmolens van Nieuwkapelle natuurlijk: waar het allemaal begon!