Skip to main content

De iconische Ensor Tower II in Oostende is aangesloten op het Warmtenet Oosteroever

De ingebruikname van het Warmtenet in de Ensor Tower II is een belangrijke Milestone voor Versluys Groep en burgercoöperatie Beauvent. Mede door dit Warmtenet zal de Oosteroever site de komende jaren evolueren tot één van de meest zuinige en energie-efficiënte stadswijken van België. Met deze inhuldiging zullen in één klap maar liefst 97 nieuwbouwappartementen kunnen genieten van een duurzaam en energie-efficiënt warmtesysteem.


Het Warmtenet Oosteroever bestaat uit een doordacht systeem van warmtepompen en ketels die zorgen voor groene warmte. Het is mogelijk om op termijn het Warmtenet Oosteroever te koppelen aan het Warmtenet Oostende waardoor in de toekomst ook gebruik gemaakt kan worden van de restwarmte van onder meer de IVOO afvalenergiecentrale. Deze Warmtenetten zijn projecten van Beauvent cv, een burgercoöperatie die al meer dan 20 jaar investeert in projecten rond hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. De komende jaren zullen Versluys Groep en Beauvent cv hun samenwerking verder intensifiëren wat op zijn beurt een serieuze boost zal vormen voor een duurzame en groene energietransitie in heel wat Versluys nieuwbouwprojecten. Een transitie die stap per stap zal verlopen en op termijn grotendeels het gebruik van gas of elektriciteit voor verwarming en warm water zal vervangen. Door het Warmtenet wordt minder schadelijke CO2 uitgestoten en bovendien is groene energie ook een onuitputtelijke bron. Deze bewuste vergroening maakt deel uit van een groter klimaatplan bij Versluys Groep waarbij het momenteel ook zijn hoofdzetel in Oostende volop aan het transformeren is naar een 100% ‘Green House Hub’.

 

Bart Versluys - CEO Versluys Groep

“ Als toonaangevende projectontwikkelaar nemen we het voortouw in de groene transitie waarbij ook onze klanten kunnen genieten van heel wat voordelen.” 


“ Achter de schermen zijn we al enkele jaren de transitie naar groene energie in onze Versluys projecten aan het voorbereiden. Ik ben dan ook verheugd dat de Ensor Tower II op de Oosteroever in Oostende, toch wel één van ons meest in het oog springende realisaties, nu officieel is aangesloten op het Warmtenet. Als alles goed gaat zullen er op korte termijn nog enkele bijkomende gebouwen op Oosteroever volgen waaronder de nieuwe realisaties Trinity, Dock 5 en Admiral. Daarnaast streven we er ook naar om de Ensor Tower I op termijn aan te laten sluiten op het warmtenet zodat ook deze inwoners kunnen meegenieten van de vele pluspunten. Op deze manier nemen we als toonaangevende projectontwikkelaar resoluut het voortouw in de groene transitie. Voor onze kopers biedt dit een pak voordelen. Versluys gebouwen die op het Warmtenet aangesloten worden maken maximaal gebruik van hernieuwbare energie en zijn veel minder afhankelijk van buitenlands gas. Energiezuinige appartementen zijn ook waardevast en dus een bijzonder interessante vastgoedinvestering. Bovendien kan iedere eigenaar ook besparen op dure onderhoudskosten omdat er geen individuele ketels meer nodig zijn per appartement. Met Beauvent hebben we lokaal een unieke partner gevonden met heel wat expertise en ervaring in deze materie. Met de succesvolle uitbouw van hun Warmtenetten in Oostende zijn ze alvast een toonbeeld voor tal van Vlaamse provinciesteden.”


Frédéric Haghebaert (Algemeen Directeur Beauvent)

“ We zijn trots dat we als burgercoöperatie met Warmtenet Oosteroever nu ook duurzame warmte toegankelijk maken voor de bewoners op Oosteroever.”

“ Met Warmtenet Oostende leveren we sinds 2019 duurzame warmte aan bedrijven, openbare gebouwen en appartementsgebouwen. Met een aansluiting op het warmtenet realiseren die gebouwen een onmiddellijke CO2 reductie. We zijn verheugd dat we nu ook een groot aantal nieuwbouwappartementen op Oosteroever kunnen voorzien van duurzame warmte. Oosteroever staat symbool voor een moderne en succesvolle reconversie van een stadswijk, waar circulariteit alleen maar belangijker wordt. We zijn blij dat we samen met Versluys Groep dit toekomsttraject verder kunnen uittekenen. Door een combinatie van hernieuwbare energie, slimme warmtepompen en op termijn restwarmte maakt de wijk een stevige duurzaamheidssprong. Op die manier maken we als burgercoöperatie duurzame warmte toegankelijk voor de bewoners op Oosteroever.”


Download hier de perstekst 

Over BeauVent

De coöperatie BeauVent wil zoveel mogelijk mensen verenigen die mee investeren in energie-efficiëntie door WKK's en warmteneten én de productie van duurzame energie uit zon en wind.