We bouwen 2 windturbines in Bornem

Coöperatie BeauVent maakt haar naam waar! We investeren in 2 windturbines dicht in de buurt van onze WKK in Bornem. Een deel van de stroom leveren we ter plaatse en de rest komt via injectie op het net. De landmeter deed al zijn werk en de bouw start in de komende maanden. We hopen in december 2019 stroom te leveren.

De windturbines zullen staan bij het bedrijf Qualiphar dat gespecialiseerd is in geneesmiddelen zonder voorschrift. Dit project is een samenwerking tussen ontwikkelaar W-kracht uit Loppem en BeauVent. Het is ons tweede project in Bornem. Sinds 2015 baten we een warmtekrachtkoppeling (wkk) uit bij Capsugel/Lonza, toevallig de buren van Qualiphar. De 2 windturbines komen letterlijk links en rechts van onze wkk te liggen, langs de Rijksweg (N16).

We kiezen voor het type Enercon E70, zoals onze turbine in Gistel, maar op een hogere mast van 113 m. Op die manier bedraagt de tiphoogte 149 m. De turbines zullen afgerond 7000 MWh groene stroom per jaar produceren die deels door Qualiphar verbruikt wordt. De rest injecteren we in het elektriciteitsnet. Burgers investeren dus in windturbines bij een bedrijf dat een deel van de groene stroom verbruikt. De rest komt via onze huisleverancier Ecopower ter beschikking van onze vennoten. Een prachtig verhaal, al zeggen we het zelf!

De totale investering bedraagt iets minder dan 6 miljoen EUR. Begin februari kwam de landmeter langs om de positie van de turbines uit te meten. In de komende maanden worden de turbines gebouwd en de eerste windstroom verwachten we tegen december 2019. We houden jullie op de hoogte met foto's. Wij zijn alvast heel blij dat we opnieuw in windturbines investeren!